برخی از تئوریسینهای دنیا معتقدند جنگ آینده دنیا، جنگ آب خواهد بود. با روند کنونی گرم شدن زمین و توسعه بیابانها مخصوصا در مناظق خشکی مانند خاورمیانه، قحطی آب و خشکسالی یک هشدار جدی برای مردمان این نقطه از کره زمین است. شاید شنیدن شعار تکراری «در مصرف آب صرفهحویی کنید» و صحیت درباره کم آبی دیگر خستهکننده به نظر برسد و عدهای معتقد باشند که هدر رفتن و اسراف در آب، در حجم کلان صورت میگیرد و این مشکل فقط با برنامهریزی مسوولان دولتی رفع میشود.
پاسخ اما چیز دیگری است! با نگاهی به الگوی مصرف آب ما ایرانیان، بهراحتی متوجه میشویم که مصرف غلط آب و عدم احساس مسوولیت نسبت به زندگی و سرنوشت فرزندان آینده این سرزمین، باعث از بین رفتن منابع زیرزمینی و آبهای سطحی شده است. فقط کافی است هر ایرانی کمی الگوی مصرف آب خود را تغییر دهد تا هر ساله حجم وسیعی از آب ذخیره شود.
در این مطلب به بررسی نکاتی ساده اما حیاتی جهت صرفهجویی در آب میپردازیم.
۱۰ کار ساده برای کنترل مصرف آب
- در طول مسواک زدن شیر آب را ببندید. این کار ساده جلوی هدر رفتن ۶ لیتر آب در هر دقیقه را میگیرد.
- زمان دوش گرفتن را کوتاهتر کنید. شیر حمام می تواند بین ۶ تا ۴۵ لیتر در آب را هدر بدهد.
- همیشه از تمام ظرفیت ماشین لباسشویی یا ظرفشویی استفاده کنید. بسیار به صرفهجویی کمک میکند.
- تعمیر شیری که چکه میکند. یک چکه یک قطرهای می تواند ۱۵ لیتر آب در روز و ۵۵۰۰ لیتر آب در سال هدر بدهد.
- آبی که برای شستن میوه و سبزیجات استفاده میکنید، در یک مخزن جمع کنید و برای آبیاری باغچه یا شستن ماشین استفاده کنید.
- یک بطری نوشابه را پر از شن کرده و در مخزن سیفون سرویس قرار دهید. این کار باعث میشود در هر بار فلاش، آب کمتری مصرف شود.
- حتی برای باغچه، از آبیاریهایی نوین استفاده کنید؛ روش غرقابی ممکن است ۱۰۰۰ لیتر در دقیقه مصرف کند. آبیاری را به ساعات اول صبح یا عصر موکول کنید که کمتر تبخیر شود.
- نصب درجه برای سنجش میزان آب و دیدن مداوم مقدار مصرفشده، انگیزه خوبی برای صرفهجویی است.
- یک پارچ آب در یخچال داشته باشید تا وقتی که آب خنک میخواهید شیر آب را بیش از حد باز نکنید.
- روی وسایل کم مصرف سرمایهگذاری کنید! وقتی که نیاز به جایگزین کردن وسایل خانه داشتید حتما به میزان مصرف آب و انرژی آن دقت کنید.
آیا واقعا نیازی به صرفهجویی در مصرف آب هست؟
آب هست ولی کم هست! طی چند سال گذشته به دلیل کاهش باران، حجم آب سفرههای زیرمینی و سایر منابع آب شرب کاهش پیدا کرده، تا حدی که با چند سال بارش فراوان هم جبران نمیشود. پس باید در مصرف آب دقت کنیم تا این نعمت ارزشمند برای ما و نسل آینده پایدار بماند.
در پایان این نکته را هم در بگیرید که کاهش مصرف آب، منجر به کاهش مصرف انرژی در حوزههای دیگر و هم چنین کاهش حجم فاضلاب میشود.
پیروز باشید!
طراح باشی
نوشتن دیدگاه